Lipka

22.10.2013 20:44

Život v rybníce

 

   Dne 6. 6. 2013 jsme jeli do brněnského vzdělávacího střediska Lipka, které se nachází na ulici Lipová. Jeli jsme na výukový program „Život v rybníce“, kterým nás provázela dvojice učitelů Jirka a Blanka.

   Na úvod nám pouštěli nahrávky vody a my jsme se zavřenýma očima měli hádat, kde byl tento zvuk nahrán a za jakých okolností. O těchto zvucích jsme krátce debatovali a říkali své názory. Poté jsme se pomocí modrých a bílých kuliček, které jsme losovali z pytlíku, rozdělili na dvě skupiny. První skupina šla ven k rybníčku, kde lovila živočichy, které později pozorovala. Podle určovacích klíčů se snažili zjistit jakého živočicha chytli. Jakmile zjistili u všech živočichů, které našli, jejich totožnost, dali je zpět do kbelíku. Poté všichni všechny vrátili do vody. Nesměli jsme je tam lít z příliš velké výšky, abychom jim neublížili.

   Mezitím co první skupina  byla venku, my jsme uvnitř rozeznávali živočichy a rostliny pocházející od rybníka. Byli namalovaní na plátně a my jsme k nim přiřazovali žluté kartičky s názvem určité rostliny či tvora. Vysvětlili jsme si, proč tam žijí a co potřebují.

   Potom  jsme se dostali k pokusům s teplou a horkou vodou. Do lahviček jsme nabrali studenu a teplou vodu. Do lahvičky s teplou vodou jsme nalili červenou a do lahvičky se studenou jsme nalili modrou barvu. Když jsme lahvičku se studenou vodou pustili do sklenice s teplou vodou, studená se držela u spodu sklenice a teplá voda se rozptýlila po sklenici. Hned na to jsme šli zkoušet „pevnost“ vody, a to tak, že jsme na ni opatrně položili kancelářskou sponku a nebo nějaké haléře.

   Uteklo to velice rychle a měli jsme měli přestávku, po které jsme se vyměnili - to znamenalo, že jsme šli konečně ven a dělali jsme to stejné co první skupina. Na závěr výukového programu jsme si všichni společně pouštěli film o malých organismech v přírodě. Celkově se mi program líbil, ale nejvíce mne zaujalo, když jsme pomocí klíče zjišťovali totožnost organismů. Například my jsme našli larvu motýlice.

 

Jakub Malák, 7.A