Návštěva úřadu práce

24.04.2014 11:40

 

   Dne 22. 4. jsme navštívili Úřad práce v Blansku. V první části pracovnice ÚP navázala s žáky kontakt několika otázkami zaměřenými na představu žáků o jejich budoucí střední škole. Po ukázce tabulky s dosaženými stupni vzdělání sdělila pracovnice ÚP žákům počty nezaměstnaných v Česku za rok 2013 s vysokoškolským, gymnaziálním a výučním zaměřením. Následovala aktivita zaměřená na povolání potřebná při výstavbě domu – každý žák měl vymyslet jednu profesi, která bude potřeba při budování nové stavby a jejího vybavení. Na konci prvního bloku žáci měli uvažovat, nad čím by se měli zamýšlet při výběru budoucího povolání (střední školy) – u své osobnosti, budoucí střední školy a budoucí profesi.

   Ve druhé části byly žákům k dispozici šanony s různými profesemi, ve kterých se mohli seznámit s pracovními činnostmi, prostředky, pracovním prostředím, požadovanými znalostmi a dovednostmi, požadovyným vzděláním a osobnostními požadavky a příbuznými povoláními pro dané profese.

   Na závěr byl žákům rozdán leták s desaterem před rozhodnutím o volbě studia, který obsahoval i několik webových odkazů a kontakt na Úřad práce v Blansku. Většina žáků s pracovnicí ÚP velmi dobře spolupracovala a hodnotila návštěvu úřadu práce přínosně.