Zájezd do Polska

03.05.2015 15:53

Odjezd: 29. 4. 2015 v 6:15 od školy

Příjezd: 30. 4. 2015 ve 22:10 ke škole

Ubytování: Vělička - hotel Górsko

Program: první den jsme navštívili historické město Krakov. Začali jsme procházkou židovskou čtvrtí Kaziměř, kde jsme viděli všechny synagogy. Pak následoval přesun na královský hrad Wawel, kde po prohlídce katedrály si většina žáků zvolila jeden z prohlídkových okruhů - většina navštívila Sandoměřskou baštu s vyhlídkou na město i samotný hradní komplex. Někteří se zašli podívat na obraz Leonarda da Vinci Dáma s hranostajem, jiní zavítali do klenotnice a zbrojnice. Nakonec jsme prošli historické centrum města - podívali se do několika významných kostelů, domu soukeníků, nádvoří Jagellonské univerzity a zastavili se u dalších významných objektů. Druhý den dopoledne jsme zavítali do solných dolů ve Věličce a obdivovali úžasné prostory pod zemí. Odpoledne jsme v koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi a Březince vzpomenuli na oběti nacistické zvůle a útrapy mnoha lidí za druhé světové války. Poté jsme se vydali k domovu.

Celkové náklady na 1 žáka: cena zájezdu s příplatkem 1 800,- Kč + Wawel - Sandoměřská bašta 4 PLN (12 žáků), Dáma s hranostajem 8 PLN (3 žáci), Klenotnice a zbrojnice 11 PLN (3 žáci) + solný důl ve Věličce 42 PLN + sluchátka v Osvětimi 5 PLN + suvenýry (individuálně) = cca 2 200,- Kč

Hodnocení: Počasí nám velmi přálo - i přes chladná rána bylo přes den polojasno se sluníčkem s příjemnými teplotami. Exkurze v Osvětimi působivě doplňovala učivo dějepisu 9. ročníku. I když bylo dvěma žákyním nevolno, vše jsme zvládli a zájezd se nám líbil.

Krakov, Vělička, Osvětim